torstai 28. toukokuuta 2015



MITEN BAARIMESTARI AINA JAKSAA OLLA PARHAIMMILLAAN...

Pohdimme koulutuksen alussa, millainen on hyvä baarimestari. Tajunnan virrastamme lähtee pulppuamaan pitkä lista täydellisen baarimestarin ominaisuuksia. Kunnianhimoisen listän äärellä moni meistä vakavoituu, ja tuntee ammatillisen itseluottamuksensa huojuvan kaltevalla pinnalla.

Toteamme, että tärkeintä on varmasti olla oma itsensä. Kaikkien asiakaspalvelijoiden ei ole pakko olla räiskyvän hauskoja ja sanavalmiita ilopillereita. Paikkansa on myös hillityillä, kuuntelevilla, empaattisilla ja tyylikkäästi työnsä hallitsevilla ammattilaisilla, jotka toimivat nopeasti ja  huomaa-mattomasti. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat aito asiakaslähtöisyys, halu kehittyä työssään ja hyvä tuotetuntemus.

Baarimestaritkin ovat vain ihmisiä, joiden yksityiselämässä alamäet ja ylämäet vaihtelevat, kuten elämään kuuluu. Monet opiskelijat ovat kuitenkin kertoneet, että kun he pukeutuvat baarimestarin työasuun, heidän ryhtinsä samalla paranee, ja he omaksuvat työroolin, jonka suojissa oma yksityiselämä työvuoron ajaksi unohtuu. Työssä viihtyminen näkyy aina myös asiakkaille ja luo kuvan koko ravintolan kulttuurista ja ilmapiiristä. Kun asiakas astuu ravintolaan sisälle, baaritiski näyttäytyy hänelle kutsuvana satamana, jota lähestyessään hän tekee monia havaintoja ja päätöksiä muutamien sekunttien aikan. Ei siis pidä suhtautua välinpitämättömästi siihen, millaisen baarimestarin ja millaisen baaritiskin hän lähestyessään näkee. Baarimestarin kutsuva ja avoin olemus, sekä täydessä myyntivalmiudessa oleva siisti baaritistki on tavoitteemme.

Jotta baarimestari jaksaisi olla parhaimmillaan koko työvuoronsa ajan, on tärkeätä, että hänellä on hyvät "työkalut". Työkaluihin kuuluu teknisen baarivarustuksen lisäksi hyvä ihmistuntemus ja asiakaspalvelutaidot. Baariopinnoissa paneudumme teknisen osaamisen lisäksi myös vuorovaikutustaitojen opiskeluun. Hyvät vuorovaikutustaidot ja ihmisen käyttäytymisen ymmärtäminen auttavat baarimestaria toimimaan asiakkaiden ja työtovereiden kanssa. Ihmisten erilaisuuden kokeminen rikkautena auttaa jaksamaan henkisesti.

Baarimestarin työ on myös fyysisesti raskasta, joten on jo uran alkutaipaleella hyvä oppia suunnittelemaan ja kehittämään baarin työskentelyolosuhteita ergonomian ja myynnin kannalta
hyviksi. Olemme opiskelijoiden kanssa ottaneet oppia myös baarin työpisteiden suunnittelusta vieraillessamme Helsingin huippubaareissa.

Hyväntuulinen ja hyvin suunnitellussa baarissa työskentelevä baarimestari jaksaa myydä ja suositella tuotteita ja työskennellä tehokkaasti.Parhaimmillaan baarimestari on vahvasti oma ainutlaatuinen persoonansa, jonka luokse - ja jopa jonka vuoksi - asiakkaat tulevat baariin uudelleen ja uudelleen.

Heidi Jutila, baarimestarin eat vastuukouluttaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti